GRATIS VERSIE LASTPASS VERDWIJNT

 

De gratis versie van LastPass, een wachtwoordkluis, is vanaf 16 maart niet meer bruikbaar op meerdere soorten devices tegelijk. Gebruikers van de gratis versie zullen dus moeten kiezen: betalen of beperkt gebruik (mobiele apparaten óf pc’s).

De cross platform integratie van hun dienst is populair en geliefd. Je hebt maar één wachtwoord nodig om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden, zowel op mobiele apparaten als pc’s. Jouw gegevens worden bewaard in hun cloud welke ook nog eens goed encrypt is. Echter heeft LastPass aangekondigt dat deze functionaliteit vanaf 16 maart alleen nog maar beschikbaar zal zijn voor de betalende klant. Na 16 maart is het eerste apparaat waarmee gebruikers inloggen het actieve ‘device type’. Daarna mogen gebruikers nog drie keer wisselen. Dat is niet drie keer in een tijdsperiode, maar drie keer na 16 maart. Daarna moeten gebruikers de overstap maken naar een abonnement.

Indien je niet kiest voor een abonnement zal je dus op zoek moeten gaan naar een alternatief. Andere bekende wachtwoordmanagers zijn 1Password, Dashlane, Bitwarden en KeePass.

Gelukkig maakt LastPass het wel mogelijk om je gegevens te exporteren, d.m.v. een plugin in je browser. Ga hier voor naar Account opties > Geavanceerd > Exporteren en kies voor 'LastPass CSV-file'. Deze kan je vervolgens weer importeren in de password manager naar keuze.

Een alternatief is natuurlijk om te gaan betalen voor de dienst welke LastPass al jaren gratis aan heeft geboden. Dit kan al vanaf €2,90 per maand.